een woordje uitleg bij het gebouw van de bosbar.

Onze grootouders waren Bomma en Bompa Eekhoorn. Ze leefden lang en gelukkig in dit huis op de Putsesteenweg in Kalmthout. 


In vroegere tijden bleek het huis een hotel te zijn geweest, Hotel De Eekhoorn. Of was het Pension De Eekhoorn of Pensioen De Eekhoorn…


Hoewel er vele foto’s van hotels en 'pensioens' in Kalmthout bestaan, nooit was er een foto bij van Hotel De Eekhoorn. Je zou zelfs gaan twijfelen of het wel zeker bestaan heeft, maar dat bevestigde de oud-leerkracht van de school die we ontmoetten. Haar moeder kende de eigenares van ‘Den Eekhoorn’.


Het huis is vermoedelijk gebouwd in het interbellum en de stijl is modernistisch.


Van de eerstesteenlegging is voorlopig niets bekend bij de gemeente. Wel wijst de bouwaanvraag van 1946 uit dat het huis werd verbouwd na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opdrachtgever blijkt een weduwe te zijn, mevrouw Goossens. De architect Stan Soetewey uit Antwerpen geeft het huis zijn defintieve vorm met personeelskamers en garages in het bijgebouw en gastenkamers in het hoofdgebouw.


In 1983 kochten onze grootouders het pand van Franse erfgenamen van Mevrouw Goossens.


Vanaf de jaren ’60 tot 1975 huurde de rijksschool (nu het Erasmusatheneum) de gebouwen voor de beroepsvakken voor de meisjesschool zoals snit&naad en voeding. Verschillende klanten van de bosbar getuigden hierover toen ze toevallig hun oude school terugzagen. Oud-leerkracht Vica Barthels uit Deurne bezorgde ons verschillende foto’s en had nog vele herinneringen over de ‘Eekhoornschool’.

Sinds 2017 organiseren de kleinkinderen Annemie, Tinne en Mats de Bosbar, een popup in de hei tijdens de zomermaanden. Na 5 jaar 'popuppen' in een container namen we in 2022 intrek in het gerenoveerde gebouw.